BEJELENTKEZÉS: +36 30 9687 857

Image

Kohajda Wentholin Loretta interjúja - Média a pszichológus szemszögéből

Először is vizsgájuk meg nézői szemszögből a dolgokat:

- Ön szerint a mai világban mennyire befolyásolja az embereket a média?

Továbbra is jelentősen befolyásolja az embereket a média, azonban korábban az újság, rádió és tv voltak a legjelentősebbek, addig mostanára fokozottabban teret nyert a világháló. Ezelőtt ha valakinek este volt két szabad órája, amit műsorok nézésével akart eltölteni, addig azokat a műsorokat nézhette a tv-ben, amelyek éppen elérhetőek voltak, addig most már el lehet dönteni, hogy ki mit szeretne nézni pl. online.

- Sok helyen olvastam már, hogy a kíváncsiság, a „kukkolás”, az irányítás hatalma miatt nézik az emberek a valóságshow-kat. Mi a véleménye erről? Miért lehet ilyen népszerű a valóságshow mint műfaj?

A legelső valóságshow-k valóban nagyon népszerűek voltak, egyrészt mivel merőben új műfaj volt a szórakoztató műsorok között, másrészt az emberek azt a fajta igényét is kielégíthették, hogy beleláthassanak mások életébe. Ennek van egy olyan oldala is, hogy addig sem kell a saját életükre fókuszálniuk, más felől azt is megláthatták, hogy más embereknek is hasonló problémái,vágyai stb. lehetnek mint akár nekik. Ugyanakkor mivel átlag embereket választottak a műsorba, így az az érzése is támadhat az embernek, hogy akár mi is lehetnénk az ő helyében.

- Többször halljuk, hogy valaki nem nézi az ilyen műsorokat még is tudja, hogy mi van benne. Mi okozhatja azt, hogy nem vallja be, hogy nyomon követi az eseményeket?

A valóságshow-k az olcsó szórakozás megtestesítői lettek az idők során, egyre inkább olyan szereplőket beválogatva, akik nem reprezentatívan képviselik a lakosságot, hanem csak bizonyos rétegek képviseltették magukat. Eleve viszonylag kevéssé jelentkeznek azok az emberek, akiknek rendezett az életük, valószínűleg őket nem is lenne annyira érdekes nézni. A kalandvágyó, bevállalós fiatalok műsora ez, akiket már a meghallgatásokon speciálisan úgy választanak ki, hogy várhatóan minél lazábban, esetlegesen minél kritikátlanabban viselkedjenek majd, hiszen az fogja fenntartani az érdeklődést. Így egyre inkább kellemetlen lett bevallani azt, hogy xy valóságshow hős élete érdekel minket.

- A bent lévők viselkedése, cselekedetei milyen mértékben hatnak a nézőkre? Esetleg a fiatalokra, kiskorúakra? Milyen problémák merülhetnek fel a fiatalokkal kapcsolatban?

Elsősorban a fiatalokra lehet ez a legnagyobb hatással, hiszen ők a legbefolyásolhatóbbak. Esetlegesen egy hamis képet is kaphatnak ezekből a műsorokból, azaz a sikeres boldoguláshoz nem kell tanulni, dolgozni stb., hanem elég egész nap passzívan élni, vagy a kedvteléseiknek hódolni. A hirtelen jött népszerűség is megzavaró lehet, hiszen főleg a korai valóságshow-kból kijött emberek váltak egyik napról a másikra átmenetileg sztárrá.

- Vásárlásra buzdítja-e a nézőket a műsorban látott termékek?

Az életstílus irigylése inkább, ami vásárlásra buzdíthat manapság. Eleve a realityk már celebek életére épülnek, ez ma már érdekesebb, mint idegen emberek életét nézni. Trendteremtő lehetett pl. Hódi Pamela ruhája „Pamela felső”.

- Lehet pozitív hatása is a tévénézőre?

A csekély pozitív hatás esetleg annyi lehet, hogy az emberek szembesülhettek azzal, hogy más embereknek is vannak problémái, veszteségei, így kevésbé érezhették negatívnak a saját életüket, így a tv műsorok nem csak a csillogásról szólnak„illetve az ő is egy közülünk” érzés is fontos lehetett.

Szereplők szemszögéből:

- Ha valóságshow-ról beszél valaki, mindig az jut az emberek eszébe, hogy ott a szereplőknek valódi életvitelüket, valódi arcukat kell mutatni. Ez mennyire lehetséges abban a tudatban, hogy figyelik őket egész nap és szabályokat kell betartaniuk?

A szereplők nyilatkozatai alapján hamar el lehet felejteni azt, hogy egy kamera veszi őket a nap 24 órájában. Mivel a külvilággal javarészt megszűnik a játék ideje alatt a kapcsolatuk, így még inkább feloldódhatnak.

- Miért van az, hogy a lányoknak kevesebb esélyük van megnyerni a játékot?

Noha a két Big Brothert nők nyerték, valóban több férfi nyert valóságshowt. A kulcs talán a szavazótáborban lehet. Sok férfi is nézheti ezeket a showkat, de szavazni ezekre a műsorokra inkább nők szavaznak. Másrészt érdekes, hogy gyakran nem a legtöbb beszédtémát szolgáltató játékos nyert, hanem a kedves, kevésbé érdekes, inkább meghúzódó játékosok. Pl. az első Való Világot végül nem Majka, hanem a csendes Szabolcs nyerte meg. Igaz, a médiában később mégiscsak Majka állta meg a helyét.

- Mennyire befolyásolja az az embert, ha nem láthatja szeretteit több hónapig, nem tudja mennyi az idő és nincs nála kommunikációs eszköz? Miket váltanak ki ezek a dolgok egy emberből? Kialakulhatnak valódi érzelmek a szereplők között?

Fokozatosan történhet ez a változás. Míg kint pl. egy komoly kapcsolat várja a játékost, addig bent rövid idő alatt sokkal szorosabb kapcsolódások alakulhatnak ki, hiszen a valóságban nincsenek együtt idegen emberekkel 24 órán keresztül, így minden gyorsabban történik. Így történhet meg az, hogy a villán belül szerelembe eshetnek, illetve szakíthatnak a kint maradt párjukkal, esetleg azt is megélhetik, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. A villából kikerülés után persze kiderül, hogy csak fellángolás alakult-e ki, vagy tényleges mély érzések.

- A beköltözők egy csapatot alkotnak. Miért megy nehezen egy új tagnak a beilleszkedése?

A csoport alakulásának meghatározott fázisai vannak. Amennyiben kialakult egy csoport, egy új tag megérkezése ismét borítja a rendet, és újra elkezdődhetnek a csoportfolyamatok. Tipikus jelenség lehet a bűnbakképzés is, a csoport működéséhez járulhat hozzá az is, hogy az adott tagot pl. kibeszélik a háta mögött, ezzel is jobban összekovácsolódnak a csoport tagjai.

- Mit okozhat a bezártság, összezártság? Miben változik az ember személye tőle?

Eleve egyénfüggő, hogy ki mennyire viseli jól a monotonitást, ugyanígy az alkalmazkodást. Egy ilyen helyzetben nem nagyon lehet elbújni egymás elől, a kamerák elől pedig lehetetlen. Ezért is inkább extrovertált, nyitott személyiségeket igyekeztek összeválogatni. Minden esetben a pszichiátriai előtörténet is kizáró jellegű volt, azt megelőzendő, hogy lehetőség szerint mindenki végig bírja a showt. Az összezártság miatt olyan típusú emberekkel mélyülhet el a kapcsolata a játékosoknak, akikkel a valódi életükben nem kapcsolódtak volna.

- Olvastam, hogy nehezen viselik, ha visszatérnek a megszokott életükbe. Mi okozhatja ezt? Miben változik az életük a műsor után?

Főleg az első show-k után nem várt népszerűség övezte a játékosokat. Egyszerű átlag emberekként mentek be, és úgy jöttek ki, hogy mindenki felismerte őket az utcán. Erre nem lehetett ilyen mértékben számítani, hogy tulajdonképpen nem valós teljesítmény által lesz valaki „sztár”. Így fordulhatott elő, hogy szereplőket csak aláírásokat osztogatni hívtak meg haknizni. Van akik énekelni, táncolni próbáltak, esetleg műsort vezetni, de az idők során kiderült, hogy kevesen alkalmasak arra, hogy médiában munkát vállaljanak. Míg egy „sztár” rendszerint sok idő alatt lesz népszerű, addig bejárja a saját útkeresését, meghallgatásokra jár, zenét szerez, fellép, aztán országos műsorban kap lehetőséget, azaz megvannak a fokozatai a sztárrá válásnak, addig egy valóságshow szereplőknek a nyakába szakadt a nagy népszerűség, amivel nem nagyon tudtak mit kezdeni.